Overslaan en naar de inhoud gaan

Hetgeen we tegenwoordig 'genezen' noemen, heeft nog maar weinig te maken met het echte genezen. Eigenlijk zouden we beter spreken over 'eerste hulp': een plaaster voor een gebroken been, een wonde naaien, organen wegnemen of vervangen, een pilletje nemen voor elke mogelijke klacht...

Het komt het erop neer dat het 'genezen' van vandaag neerkomt op het controleren van klachten. Veelal gaat het over het slikken van pillen: om koorts te doen dalen, bacteria te doden, pijn te stillen enz...

Dit is niet het 'echte genezen', zolang we niet de oorzaak van de klacht aanpakken:

  • Verhogen antibacteria ons verzwakt afweersysteem waardoor we ten prooi vallen aan bacteria?
  • Corrigeert medicatie voor hypertensie de slechte functie van het lichaam waardoor onze bloeddruk stijgt?
  • Neemt een pijnstiller de oorzaak van de pijn weg?
  • enz...

Wil dit zeggen dat medicatie nutteloos is? Neen. Maar is het niet beter iemand met hoge cholesterol eerst en vooral aan te raden om zijn dieet aan te passen en aan te moedigen om meer te bewegen, dan wel zomaar een cholesterolremmer voor te schrijven.

Zo zijn er tal van zaken die kunnen worden gedaan om klachten te verhelpen zonder medicatie, of met tijdelijk gebruik van medicatie indien de klachten te erg zijn.

Je hebt rugpijn en neemt een pijnstiller:

Eerste scenario:

Je hebt rugpijn en neemt een pijnstiller. De pijn is tijdelijk weg. Dit doe je een aantal dagen, en uiteindelijk gaat het beter, en kan je de medicatie laten. Je doet gewoon verder, maar die rugpijn komt steeds wat terug, dus pak je weer tijdelijk pijnstillers, en altijd gaat het weer beter. 

Op een dag sta je op, en je gaat de post uit de brievenbus halen. Je bukt je, en "het" schiet in je rug! Weeral! Je strompelt naar de kast waar de pijnstillers staan. Na een tijdje verdwijnt de rugpijn, maar komt er beenpijn opzetten. Niet te harden gewoon! 

Uiteindelijk ga je naar je huisarts die een scan voorschrijft. Blijkt dat je een hernia hebt opgelopen die zo erg is dat je moet geopereerd worden!! 

Oorzaak: de post uit de brievenbus halen??? Of niet?

Tweede scenario

Je hebt rugpijn, en neemt een pijnstiller. De pijn is tijdelijk weg. Je wilt echter geen risico lopen, en maakt een afspraak bij de chiropractor. Die onderzoekt je volledig en ontdekt een bekkenblokkage. 

Een banaal probleem zo zegt hij. Banaal? Na zijn uitleg begrijp je dat hij bedoelt dat dit probleem vaak voorkomt en goed te behandelen valt. Hij legt je ook het belang van de behandeling uit, want blijkt dat het zijn ervaring is dat als je pijnstillers pakt de pijn vaak verdwijnt, maar die bekkenblokkage vaak aanwezig bijft. Dat geeft een overbelasting op de tussenwervelschijven, en verhoogt de kans dat je met een dagdagelijkse beweging een hernia kan oplopen, die dan vaak operatief moet worden verwijderd. 

Maar gelukkig ben je er tijdig bij, wordt de bekkenblokkage behandeld en komt het niet zo ver.

Chiropractor Gent : Pieter-Jan Beckx

Uw gezondheid is dus niet iets wat je zomaar krijgt, maar iets waar je moet aan werken!

Veel te vaak ondernemen we pas iets als we al klachten hebben, maar eigenlijk is het dan al te laat. Nu begrijp je het belang van preventieve gezondheidszorg. Zoals een tandarts een periodieke check-up aanraadt om uw gebit in optimale gezondheid te houden, zo is het ook raadzaam om uw rug periodiek te laten checken door de chiropractor.

Problemen kunnen zo vroegtijdig worden aangepakt, nog voor ze klachten geven en onomkeerbare structurele schade hebben aangericht (bv artrose, hernia enz).

We gebruiken ons lichaam elke dag, maar zelden steken we onszelf binnen voor een 'onderhoud'.

We zijn het ook niet zo aangeleerd, maar het kan wel!

Dit is preventie en echte gezondheidszorg

Chiropractor Gent

Maak online uw afspraak bij chiropractor Pieter-Jan Beckx in de praktijk te Gent.